Cooking in bamboo is also method of indegenious people in Malaysia
Lomang ni makanan taditional orang negori.
Makanan orang minangkabau yang duduk di Indonesia dan Malaysia. Masak dalam buluh yang beralehkan daun pisang. Selalu di masak maso mogang poso, Rayo. Di buek dari boreh pulut, santan kelapo dan garam. air nak boto2 sukek eee.
Cukup popular di kalangan Melayu Indonesia dan Malaysia. Lopeh makan lomang kono pulak dengan tapai. Walllahhhh!!!!!
Lemang is usually eaten with rendang. Lemang is also popularly eaten with kuah durian;
Lomang ... rondang judu eee. Rondang yang koring. Bilo di cocah, melokek. ndak2 rondang daging, tesangkut yo.

GULAI DAUN KAYU
Pucuk Ubi, Pucuk Labu, Daun Kunyit, Serai di hiris
Petai, ikan bilis, tempoyak. Cili api, kunyit hidup, santan kelapa, garam

BUNGA DURIAN
Waktu pagi sebelum matahari naik, bunga di kumpulkan agar kelihatan segar dan bewarna putih. Debunganya di buang.
Boleh di masak rendang, di goreng, masak Lemak chili api.
No comments:
Post a Comment